Team Hondsbrutaal

Team Hondsbrutaal bestaat op dit moment uit een trainer, Patricia, en vier honden. Twee honden zijn rescuedogs, afkomstig uit Spanje. Zij hebben zich op straat moeten redden en kennen de hondentaal door en door. Ze hebben zich gespecialiseerd in zelfredzaamheid en duidelijke communicatie en kunnen daarom goed ingezet worden in de trainingen.

Natuurlijk hebben ze ook een gedragstest ondergaan. De andere honden zijn een bruine Labrador, een gevoelige lobbes, en een Pomski, een kleine hittepetit. Allemaal honden waar een deelnemer veel van kan leren op gebied van grenzen stellen, duidelijke communicatie, sociale vaardigheden, geduld en redelijkheid.

psychosociaal hulphond Freddie Hondsbrutaal

Freddie (of op zijn Spaans: Fredy)

Freddie is de eerste eigen hond van Patricia. Van hem heeft ze geleerd hoe duidelijk honden communiceren en hoe assertief en eerlijk ze zijn. Freddie komt uit Spanje, werd op straat gevonden. Gelukkig kwam hij in een goed georganiseerd, Engels shelter terecht. Daar heeft hij maar kort gezeten voordat hij op het vliegtuig stapte. Freddie kwam, zag en overwon. Zo’n vrolijke hond, voor niets of niemand bang, echt hondsbrutaal. Als de fanfare langskomt, gaat Freddie voorop. Tikje eigenwijs, vermoedelijk zit er wat teckelbloed in hem, maar ook erg gericht op zijn begeleider. Hij kan veel, met de juiste overredingskracht. Dat maakt hem uitstekend om mee te werken. Plus dat hij gek is op mensen en kinderen. 

Dat maakt hem ook bijzonder geschikt voor de leesprojecten van Hondsbrutaal in samenwerking met de bibliotheek Oostland. Freddie is dé voorleeshond van Lansingerland. We hebben als team de READ cursus afgerond en kunnen op scholen en in bibliotheken ingezet worden.

Bennie

Bennie is de clown van het stel. Hij heeft inmiddels laten zien dat hij erg geschikt is voor zijn taak, hij heeft er veel plezier in. Bennie komt uit Spanje, is geboren bij een rondtrekkende familie. Daar heeft hij zo’n 4 maanden gewoond met zijn broertjes en zusjes. Toen is hij bij een asiel afgegeven en van daar naar Nederland gekomen. Ben heeft als puppy niets geleerd. Hij kon niet eens uit een waterbak drinken. Dat heeft hij langzaamaan moeten leren, net als het vertrouwen in mensen. Ondanks dat is hij een superlieve knuffel, die snel meegaat in de emotie en die uitvergroot. Ben jij blij, is hij extreem blij, ben je verdrietig, dan kruipt Bennie bij je. Hij wil graag leren en is gek op stunts. En op kinderen. 

Inmiddels hebben we flink getraind en heeft hij behoorlijk wat ervaring opgedaan. Hij is zelfverzekerder geworden en is een mooie aanwinst om in te zetten tijdens Topdog  SOVA trainingen.  

Bennie geniet van de samenwerking met de deelnemers, je ziet de band elke sessie groeien. Heel mooi om te zien, ook voor de deelnemer. 

psychosociaal hulphond Bennie Hondsbrutaal
Guus, psychosociaal hulphond

Guus

Guus kennen we al sinds hij een klein Guusje was. Deze grote stoere labrador is van een kennis en wordt sinds 2020 ingezet als hulphond. Hij is heel gevoelig voor de behoefte van ‘zijn’ deelnemers. Dat zien we terug in de trainingen. Hij voelt feilloos de stemming aan van de deelnemer en spiegelt direct. Dat is soms confronterend, maar geeft ook veel mooie momenten. 

Het is best indrukwekkend als zo’n grote hond als een lammetje naast je loopt, zijn tempo precies aanpast aan jouw tempo en je opdrachten netjes opvolgt. Doet hij dat niet meteen? Dan is het gevoel als het wél lukt des te bevredigender.  

Guus is een heerlijke hond, die groeit in zijn werk en veel doet voor een kleine beloning. Dat kan een voertje zijn, maar ook een vriendelijk woord, een enthousiast sprongetje of een aai over zijn reuzenkop vindt hij prima.

Trainster Patricia en psychosociaal hulphond Bennie

Patricia

Ik ben Patricia Mulder, eigenaar van Hondsbrutaal. Na jaren werken in de psychiatrie, eerst als begeleider van re-integratiegerichte activiteiten en later als communicatie adviseur, ben ik een heel nieuw pad in geslagen. Mijn eerste hond liet me zien wat er mogelijk is als je communiceert op basis van houding en energie. Een heel andere manier dan waar ik in gespecialiseerd was, natuurlijker en meer relevant als je effectief met anderen wilt omgaan.

Inmiddels ben ik al een aantal jaren aan het werk als gecertificeerd Topdogtrainer, ben ik SKJ geregistreerd jeugd- en gezinsprofessional en heb ik verschillende verdiepingscursussen gevolgd. Zo zet ik regelmatig sportelementen in bij de trainingen en gebruik ik soms EFT (Emotional Freedom Technique). 

Daarnaast heb ik me de afgelopen jaren toegelegd op leesbegeleiding met mijn hond Freddie. Dat doen we in de bibliotheek Oostland. Daarvoor heb ik de R.E.A.D. cursus gevolgd en ben ik remedial teacher op gebied van technisch lezen. We kunnen ingezet worden in verschillende educatieve settings, denk aan voorleesuurtjes in bibliotheken, maar bijvoorbeeld ook schoolhond projecten.

Dierenwelzijn

Wat ik belangrijk vind voor mijn honden is dat zij zich prettig voelen bij wat ze doen. Ze zijn onderdeel van het gezin, leven in huis (liefst op de bank), krijgen elke dag flink de ruimte om te rennen en zich te ontspannen. Hondsbrutaal is geregistreerd in het AAI register en werkt conform de kwaliteitseisen die dit register stelt aan de inzet van dieren. Zo worden ze bijvoorbeeld elk jaar geëvalueerd en er zijn strikte regels rond gezondheid en hygiëne. 

Een begeleider die haar hond goed kent, weet ook wanneer het dier overbelast is of zich anderszins niet prettig voelt. Ik behoud me dan ook het recht voor om een trainingssessie of leessessie te beëindigen wanneer ik een dergelijke constatering doe.

Alleen zo kan ik staan voor een effectieve training met een hond die met plezier werkt en zich inzet voor de cliënt.

AAI en AAT honden vrije tijd
Bennie geniet van zijn dagelijkse wandeling samen met vriend Freddie.

2019 Hondsbrutaal weerbaarheidstrainingen met hond. Alle rechten voorbehouden. Klik hier voor ons privacy statement.