Team Hondsbrutaal

Team Hondsbrutaal bestaat op dit moment uit een trainer, Patricia, en drie honden. Deze honden zijn alle drie rescuedogs, afkomstig uit Spanje en Portugal. Zij hebben zich op straat moeten redden en kennen de hondentaal door en door. Ze hebben zich gespecialiseerd in zelfredzaamheid en duidelijke communicatie en kunnen daarom goed ingezet worden in de trainingen.

Natuurlijk hebben ze ook een gedragstest ondergaan. Deze jongens zijn een hecht team samen, de schrik van het bos, echte musketiers. Los van elkaar zijn het pareltjes die genieten van menselijk gezelschap. Echt leuke honden waar een deelnemer veel van kan leren op gebied van grenzen stellen, duidelijke communicatie, sociale vaardigheden, geduld en redelijkheid.

Grote Ben

Ben is 5 jaar oud en is geboren in Portugal. Als pup is hij naar Nederland gekomen. Hij woont in een gezin met twee kinderen. Niet een echte knuffel, maar wel een hond die graag contact maakt. Hij is gek op spelen met kleine Ben en heel hard op andere honden afrennen. Ben heeft een grote mond, maar een klein hartje. Een ruwharige schat, met een stoer voorkomen en een flink formaat. Met zijn prachtige flaporen laat hij goed zien wat hij vindt. Dat is handig als je de hondentaal leert.

Psychosociaal hulphond grote Ben
Grote Ben op zijn best...
psychosociaal hulphond Freddie Hondsbrutaal

Freddie (of op zijn Spaans: Fredy)

Freddie is de eerste eigen hond van Patricia. Van hem heeft ze geleerd hoe duidelijk honden communiceren en hoe assertief en eerlijk ze zijn. Freddie komt uit Spanje, werd op straat gevonden. Gelukkig kwam hij in een goed georganiseerd, Engels shelter terecht. Daar heeft hij maar kort gezeten voordat hij op het vliegtuig stapte. Freddie kwam, zag en overwon. Zo’n vrolijke hond, voor niets of niemand bang, echt hondsbrutaal. Als de fanfare langskomt, gaat Freddie voorop. Tikje eigenwijs, vermoedelijk zit er wat teckelbloed in hem, maar ook erg gericht op zijn begeleider. Hij kan veel, met de juiste overredingskracht. Dat maakt hem uitstekend om mee te werken. Plus dat hij gek is op mensen en kinderen. 

Dat maakt hem ook bijzonder geschikt voor de leesprojecten van Hondsbrutaal in samenwerking met de bibliotheek Oostland. Freddie is dé voorleeshond van Lansingerland. We hebben net de READ cursus afgerond en kunnen binnenkort ook verder in de regio op scholen en in bibliotheken ingezet worden als R.E.A.D. team, via R.E.A.D. Nederland.

Bennie

Bennie is de baby van het stel. Hij is nog in opleiding. Bennie komt uit Spanje, is geboren in een rondtrekkend gezin. Daar heeft hij zo’n 4 maanden gewoond met zijn broertjes en zusjes. Toen is hij bij een asiel afgegeven en van daar naar Nederland gekomen. Ben heeft als puppie niets geleerd. Hij kon niet eens uit een waterbak drinken. Dat heeft hij langzaamaan moeten leren, net als het vertrouwen van mensen. Ondanks dat is hij een superlieve knuffel, die snel meegaat in de emotie en die uitvergroot. Ben jij blij, is hij extreem blij, ben je verdrietig, dan kruipt Bennie bij je. Hij wil graag leren en is gek op stunts. En op kinderen. 

Inmiddels hebben we flink getraind en heeft hij wat ervaring opgedaan. Hij is zelfverzekerder geworden en is nu een mooie aanwinst om in te zetten tijdens Topdog  SOVA trainingen. 

psychosociaal hulphond Bennie Hondsbrutaal
Trainster Patricia en psychosociaal hulphond Bennie

Patricia

Ik ben Patricia Mulder, eigenaar van Hondsbrutaal. Na jaren werken in de psychiatrie, eerst als begeleider van re-integratiegerichte activiteiten en later als communicatie adviseur, ben ik een heel nieuw pad in geslagen. Mijn eerste hond liet me zien wat er mogelijk is als je communiceert op basis van houding en energie. Een heel andere manier dan waar ik in gespecialiseerd was, natuurlijker en meer relevant als je effectief met anderen wilt omgaan.

Ik ben op zoek gegaan naar mogelijkheden om dit principe ook aan anderen te leren en kwam uit bij de Topdog opleiding.

Daarnaast heb ik me het afgelopen jaar toegelegd op leesbegeleiding met mijn hond Freddie. Dat doen we in de bibliotheek Oostland. Daarvoor heb ik de R.E.A.D. cursus gevolgd, om kinderen goed te kunnen begeleiden met hun leesmeters.  Samen met Freddie ben ik een zogenaamd R.E.A.D. team en ook Bennie is hiervoor gecertificeerd. We kunnen ingezet worden in verschillende educatieve settings, denk aan voorleesuurtjes in bibliotheken, maar bijvoorbeeld ook schoolhond projecten.

Ik wil vooral graag in preventieve sfeer werken met kinderen en jongeren die last hebben van hun over- of onderassertiviteit. Als moeder van vier heb ik de afgelopen jaren veel andere kinderen leren kennen. Daartussen ook kinderen die niet bij jeugdzorg terecht komen, maar wel veel hinder ondervinden van hun onzekerheid, gebrekkige concentratie of brutaliteit, die zich onbegrepen voelen. Juist voor deze groep kan een traject met een psychosociaal hulphond een goed preventief middel zijn. 

Dierenwelzijn

Wat ik belangrijk vind voor mijn honden is dat zij zich prettig voelen bij wat ze doen. Ze zijn onderdeel van het gezin, leven in huis (liefst op de bank), krijgen elke dag flink de ruimte om te rennen en zich te ontspannen. Vanuit Topdog Nederland zijn de eisen voor het welzijn van de honden conform de AAT/AAI richtlijnen. Een dier wordt maximaal 2x per week (ca. 20 – 30 min. per keer) ingezet, elk jaar geëvalueerd en er zijn strikte regels rond gezondheid en hygiëne.

Een begeleider die haar hond goed kent, weet ook wanneer het dier overbelast is of zich anderszins niet prettig voelt. Ik behoud me dan ook het recht voor om een trainingssessie of leessessie te beëindigen wanneer ik een dergelijke constatering doe.

Alleen zo kan ik staan voor een effectieve training met een hond die met plezier werkt en zich inzet voor de cliënt.

 

AAI en AAT honden vrije tijd
Bennie geniet van zijn dagelijkse wandeling samen met vriend Freddie.

2019 Hondsbrutaal weerbaarheidstrainingen met hond. Alle rechten voorbehouden. Klik hier voor ons privacy statement.