Team Hondsbrutaal

Team Hondsbrutaal bestaat op dit moment uit een trainer, Patricia, en drie honden. Twee honden zijn rescuedogs, afkomstig uit Spanje. Zij hebben zich op straat moeten redden en kennen de hondentaal door en door. Ze hebben zich gespecialiseerd in zelfredzaamheid en duidelijke communicatie en kunnen daarom goed ingezet worden in de trainingen.

Natuurlijk hebben ze ook een gedragstest ondergaan. De andere hond is een bruine Labrador, een gevoelige lobbes. Allemaal pareltjes die genieten van menselijk gezelschap. Echt leuke honden waar een deelnemer veel van kan leren op gebied van grenzen stellen, duidelijke communicatie, sociale vaardigheden, geduld en redelijkheid.

psychosociaal hulphond Freddie Hondsbrutaal

Freddie (of op zijn Spaans: Fredy)

Freddie is de eerste eigen hond van Patricia. Van hem heeft ze geleerd hoe duidelijk honden communiceren en hoe assertief en eerlijk ze zijn. Freddie komt uit Spanje, werd op straat gevonden. Gelukkig kwam hij in een goed georganiseerd, Engels shelter terecht. Daar heeft hij maar kort gezeten voordat hij op het vliegtuig stapte. Freddie kwam, zag en overwon. Zo’n vrolijke hond, voor niets of niemand bang, echt hondsbrutaal. Als de fanfare langskomt, gaat Freddie voorop. Tikje eigenwijs, vermoedelijk zit er wat teckelbloed in hem, maar ook erg gericht op zijn begeleider. Hij kan veel, met de juiste overredingskracht. Dat maakt hem uitstekend om mee te werken. Plus dat hij gek is op mensen en kinderen. 

Dat maakt hem ook bijzonder geschikt voor de leesprojecten van Hondsbrutaal in samenwerking met de bibliotheek Oostland. Freddie is dé voorleeshond van Lansingerland. We hebben vorig jaar de READ cursus afgerond en kunnen op scholen en in bibliotheken ingezet worden als R.E.A.D. team, via R.E.A.D. Nederland.

Bennie

Bennie is de clown van het stel. Hij heeft inmiddels laten zien dat hij erg geschikt is voor zijn taak, hij heeft er veel plezier in. Bennie komt uit Spanje, is geboren bij een rondtrekkende familie. Daar heeft hij zo’n 4 maanden gewoond met zijn broertjes en zusjes. Toen is hij bij een asiel afgegeven en van daar naar Nederland gekomen. Ben heeft als puppy niets geleerd. Hij kon niet eens uit een waterbak drinken. Dat heeft hij langzaamaan moeten leren, net als het vertrouwen in mensen. Ondanks dat is hij een superlieve knuffel, die snel meegaat in de emotie en die uitvergroot. Ben jij blij, is hij extreem blij, ben je verdrietig, dan kruipt Bennie bij je. Hij wil graag leren en is gek op stunts. En op kinderen. 

Inmiddels hebben we flink getraind en heeft hij behoorlijk wat ervaring opgedaan. Hij is zelfverzekerder geworden en is een mooie aanwinst om in te zetten tijdens Topdog  SOVA trainingen.  

Bennie geniet van de samenwerking met de deelnemers, je ziet de band elke sessie groeien. Heel mooi om te zien, ook voor de deelnemer. 

psychosociaal hulphond Bennie Hondsbrutaal
Guus, psychosociaal hulphond

Guus

Guus kennen we al sinds hij een klein Guusje was. Deze grote stoere labrador is van een kennis en wordt sinds begin dit jaar getraind voor zijn taak als hulphond. Hij woont in een gezin met kinderen die af en toe ook wat extra ondersteuning kunnen gebruiken en is daar heel gevoelig voor. Dat zien we terug in de trainingen. Hij voelt feilloos de stemming aan van de deelnemer en spiegelt direct. Dat is soms confronterend, maar geeft ook veel mooie momenten. 

Het is best indrukwekkend als zo’n grote hond als een lammetje naast je loopt, zijn tempo precies aanpast aan jouw tempo en je opdrachten netjes opvolgt. Doet hij dat niet meteen? Dan is het gevoel als het wél lukt des te bevredigender.  

Guus is een heerlijke hond, die groeit in zijn werk en veel doet voor een kleine beloning. Dat kan een voertje zijn, maar ook een vriendelijk woord, een enthousiast sprongetje of een aai over zijn reuzenkop vindt hij prima.

Trainster Patricia en psychosociaal hulphond Bennie

Patricia

Ik ben Patricia Mulder, eigenaar van Hondsbrutaal. Na jaren werken in de psychiatrie, eerst als begeleider van re-integratiegerichte activiteiten en later als communicatie adviseur, ben ik een heel nieuw pad in geslagen. Mijn eerste hond liet me zien wat er mogelijk is als je communiceert op basis van houding en energie. Een heel andere manier dan waar ik in gespecialiseerd was, natuurlijker en meer relevant als je effectief met anderen wilt omgaan.

Ik ben op zoek gegaan naar mogelijkheden om dit principe ook aan anderen te leren en kwam uit bij de Topdog opleiding. Inmiddels heb ik de volledige opleiding afgerond en ben ik gecertificeerd Topdog trainer.

Daarnaast heb ik me het afgelopen jaar toegelegd op leesbegeleiding met mijn hond Freddie. Dat doen we in de bibliotheek Oostland. Daarvoor heb ik de R.E.A.D. cursus gevolgd, om kinderen goed te kunnen begeleiden met hun leesmeters.  Samen met Freddie ben ik een zogenaamd R.E.A.D. team en ook Bennie is hiervoor gecertificeerd. We kunnen ingezet worden in verschillende educatieve settings, denk aan voorleesuurtjes in bibliotheken, maar bijvoorbeeld ook schoolhond projecten.

Ik wil vooral graag in preventieve sfeer werken met kinderen en jongeren die last hebben van hun over- of onderassertiviteit. Als moeder van vier heb ik de afgelopen jaren veel andere kinderen leren kennen. Daartussen ook kinderen die niet bij jeugdzorg terecht komen, maar wel veel hinder ondervinden van hun onzekerheid, gebrekkige concentratie of brutaliteit, die zich onbegrepen voelen. Juist voor deze groep kan een traject met een psychosociaal hulphond een goed preventief middel zijn. 

Dierenwelzijn

Wat ik belangrijk vind voor mijn honden is dat zij zich prettig voelen bij wat ze doen. Ze zijn onderdeel van het gezin, leven in huis (liefst op de bank), krijgen elke dag flink de ruimte om te rennen en zich te ontspannen. Vanuit Topdog Nederland zijn de eisen voor het welzijn van de honden conform de AAT/AAI richtlijnen. Een dier wordt maximaal 2x per week (ca. 20 – 30 min. per keer) ingezet, elk jaar geëvalueerd en er zijn strikte regels rond gezondheid en hygiëne.

Een begeleider die haar hond goed kent, weet ook wanneer het dier overbelast is of zich anderszins niet prettig voelt. Ik behoud me dan ook het recht voor om een trainingssessie of leessessie te beëindigen wanneer ik een dergelijke constatering doe.

Alleen zo kan ik staan voor een effectieve training met een hond die met plezier werkt en zich inzet voor de cliënt.

 

AAI en AAT honden vrije tijd
Bennie geniet van zijn dagelijkse wandeling samen met vriend Freddie.

2019 Hondsbrutaal weerbaarheidstrainingen met hond. Alle rechten voorbehouden. Klik hier voor ons privacy statement.